Jaz sem to (RAZPRODANO)

Zbirka brezčasnih naukov enega največjih indijskih modrecev, Sri Nisargadatte Maharaja, po mnenju mnogih »sodobna duhovna klasika«, je pričevanje o vidčevem edinstvenem življenju in delu. Jaz sem to kar naprej privlači nove bralce in prosvetljuje prizadevne iskalce samospoznanja.

Sri Nisargadatta Maharaj kot učitelj ni zagovarjal nobene ideologije ali verstva, marveč je nežno razkrival skrivnost Sebstva. Njegovo sporočilo je enostavno in neposredno, a vendar pretanjeno.

Knjiga Jaz sem to ohranja njegove pogovore s sledilci, ki so prihajali z vsega sveta v iskanju vodstva pri uničevanju lažnih identitet. Modrečeva edina skrb je bila človeško trpljenje in končanje trpljenja. Njegovo poslanstvo je bilo voditi posameznika k razumevanju njegove prave narave in brezčasnosti bitja. Učil je, da mora um prepoznati in prodreti v lastno stanje bitja, v katerem nisi »to ali ono, tukaj ali tam, potem ali zdaj«, ampak enostavno obstajaš v brezčasju.

Maharaj je bil preprost človek, družinski oče in lastnik trgovinice v Bombaju, kjer je živel in umrl leta 1981, pri starosti 84 let. Ni bil formalno izobražen, vendar so ga ljudje začeli spoštovati in ljubiti zaradi njegovih uvidov v jedro človeškega trpljenja in zaradi izjemne pronicljivosti in jasnosti njegovih nagovorov. Na stotine iskalcev je pripotovalo z vseh koncev sveta; poiskali so Maharaja v njegovem skromnem stanovanju, da bi slišali njegove besede. Vsem je vlil upanje, rekoč, da »onstran pravega izkustva ni um, ampak Sebstvo, svetloba, v kateri se vse pojavi, zavedanje, v katerem se vse zgodi«.

Knjiga Jaz sem to je zapuščina edinstvenega učitelja, ki pomaga bralcu k jasnejšemu razumevanju sebe, ko od Maharaja dobiva odgovore na večna vprašanja: »Od kod prihajam? Kdo sem? Kam grem?« Maharaj je bil iskalcem vedno dostopen in jim je še danes.

 

Poglavja za pokušino

 


Naročilo knjige

478 strani, trda vezava
Cena knjige je 35 evrov.

Dobite jo v knjigarni Zdaj (059 951 622 – razen ponedeljka) ali v spletni knjigarni Om Šiva Ezoterika.

 


Bralci so zapisali ...

Najprej zahvala prevajalcu. Globoko sem hvaležna, da lahko vedno znova jemljem v roke knjige Zbudi se in zarjovi, še posebej pa knjigo Jaz sem To, in jih prebiram v maternem jeziku. Za knjigo Nisargadatta Maharaja Jaz sem to lahko rečem, da je prevod vrhunski. Prevajalec očitno dobro pozna vsebino o kateri govori knjiga.
Kadarkoli me zunanji svet, ki ga, žal, še vedno dojemam kot oseba, preveč posrka vase, rada posežem po omenjenih knjigah, ki me spomnijo na to, kdo v resnici sem. Saj še vedno natanko ne vem, včasih pa mi uspe priklicati okus po svobodi. Tudi s pomočjo Papajija in velikega Nisargadatta Maharaja, ki govorita z menoj prek omenjenih knjig.

Alenka

 

Nekega dne se mi je v knjižnici naključno ''prilepila'' na roke knjiga z naslovom ''Jaz sem to'', avtorja Sri Nisargadatta Maharaja. V trenutku sem jo prebral in takoj sem jo želel imeti v svoji knjižnici. Ta knjiga je napisana neposredno, nastala je med pogovorom razsvetljenega z iskalcem. Bi nam lahko bila ta težavna tematika domača? Seveda, kot da se vse dogaja tukaj in zdaj. Zadene v živo. Tako preprosto je, neverjetno? A vse je, resnično. Kaj nam preprečuje, da vsega ne sprejmemo? Iskalcem se splača prebrati ta vodnik, saj avtor priča o lastnem spoznanju, o igri nedoumljivega. V slovenščino je ta knjiga prevedena z občutkom dobrega poznavalca, prisotnega.

Ivan

 

Knjiga, ki bi jo moral imeti vsakdo, tudi če trenutno ne more do-umeti (ponotranjiti in zaživeti) njenega sporočila. Sporočilo indijske advaita tradicije namreč obrača na glavo posameznikov pogled nase in na življenje. Modrec – " jnani", džnani (tisti, ki je spoznal, ki ve na način, ki je onkraj vedenja in onkraj ne-vedenja) običajno ne nastopa javno.
Nisargadatta je bil izjema. S svojo preprosto in lahko razumljivo govorico je sodobnemu človeku običajno težko razumljive vsebine približal, kakor najbrž nihče drug. Sporočilnost advaita tradicije posameznik še lahko razume, jo nekako začuti, veliko težje pa je to do-umeti, ponotranjiti in to za-živeti. Ampak, kakor pravi tradicija, pomembno je enkrat slišati (prebrati) in "seme" vedenja, znanja, se bo vsadilo. To, o čemer uči advaita oziroma Nisargadatta, je namreč človekova "prava", izvorna narava, ki vseskozi teži za tem, da bi bila prepoznana kot taka. Tudi v zen tradiciji je pravzaprav malo mojstrov, ki so znali stare tekste preobleči na novo in jih približati sodobnemu človeku. Za "resnega" duhovnega iskalca, ki ni vešč tujih jezikov, je prevod Nisargadattovih pogovorov nekaj neprecenljivega.
Knjigo toplo priporočam vsem, ki želite prenehati z neskončnimi iskanji, se iskreno soočati z lastno Bit-jo, z lastnim Sebstvom in imate pri tem dovolj raziskovalnega poguma. To je knjiga, ki je človek ne prebere, odloži in sčasoma nekako pozabi nanjo. To je knjiga, skozi katero je (lahko) bralec nenehno bran. (....)

Dušan Osojnik, www.zencenter.si